21. februar 2016

The Selection – Kiera Cass

The selection - Kiera Cass


           

Originalen naslov | Title: The Selection

Prevod | Translated: Izbira

Avtor | Author: Kiera Cass 

Zbirka | Series: The Selection 

Oznake | Labels: distopija, young adult, ljubezen
                            distopya, young adult, romance

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 3.2.2016 (February 3, 2016)


 


Za 35 deklet je Izbor priložnost za boljše življenje, še posebaj, če prihajajo iz revnejše kaste. Priložnost, da ubežijo usodi, ki jim je bila položena v zibelko. Priložnost, da živijo v svetu bleščečih, veličastnih oblek in prečudovitega nakita. Odpeljane so v palačo kjer se bodo borile za srce čudovitega princa Maxona.

Ampak za Americo Singer je biti del Izbora prava nočna mora. Ločiti se mora od svoje prepovedane ljubezni Aspena, ki je na družbeni lestvici še kasto nižje od nje. Zapustiti mora dom in ljubljene zato, da se bo udeležila tekmovanja za krono, ki je niti ne želi. Živeti pa bo morala v palači, ki jo neprestano napadajo.

Potem pa America spozna Maxona. Sčasoma se začne spraševati o planih, ki si jih je zastavila. Kmalu spozna, da je življenje o katerem je vedno sanjala neprimerljivo s prihodnostjo, ki si je ne zna niti predstavljati.


For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime. The opportunity to escape the life laid out for them since birth. To be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in a palace and compete for the heart of gorgeous Prince Maxon.

But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her. Leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn't want. Living in a palace that is constantly threatened by violent rebel attacks.


Then America meets Prince Maxon. Gradually, she starts to question all the plans she's made for herself—and realizes that the life she's always dreamed of may not compare to a future she never imagined.
(source: Goodreads) 

Tole knjigo sem videvala čisto povsod. Na spletu, v revijah, na socialnih omrežjih, oglaševali so mi jo na mailu, skratka vsepovsod je je bilo polno. Menim, da je bil ravno to poglavitni razlog, da sem tako dolgo odlašala z branjem. Po eni strani me je zanimalo, zakaj tak direndaj okoli nje a po drugi strani, zakaj bi jo morali tako oglaševati, če bi bila dobra.

Ko pa sem jo nekega dolgočasnega jutra končno začela brati, sem ugotovila zakaj sem jo videvala povsod. Lahko bi jo kar brala in brala, pa se je ne bi naveličala, saj je nekaj posebnega, zame nekaj novega. Skratka knjiga me je navdušila.


Ampak zakaj?


Najbolj mi je všeč America! Čeprav tudi princ Maxon ni kar tako Smile Všeč mi je bilo, da si America ni želela udeležiti tekmovanja, vendar se je potem iz čisto razumljivega razloga vseeno odločila, da se bo prijavila. Kljub vsemu pa se v tekmovanju ni v trenutku spremenila, ostala je takšna kakršna je bila prvi dan. Seveda jo je dogajanje okoli nje vplivalo nanjo, a še vedno je sledila svojim načelom. Kljub vsemu pa se lahko bralec poistoveti z njo, saj je človeška. Ima izredno dobre lastnosti, vendar ni popolna.
To me je res navdušilo, saj so glavni liki večinoma preveč idealizirani, kar te seveda najprej pritegne, ampak nekako se ne moreš vživeti v te osebe.

(vir slike | image source)Kljub temu, da zasnova zgodbe v dobršni meri spominja na Igre lakote, temu v resnici ni tako. Da, ljudje so res razdeljeni v kaste, kar lahko enačimo z okrožji pri Igrah lakote. Podobno je tudi, da ljudje v isti kasti opravljajo neko nalogo, ki jim je vsem skupna. Recimo, kasto iz katere je tudi America sestavljajo umetniki.
Bala sem se, da me bo to pri zgodbi odbijalo, ampak zanimivo je, da se knjiga v glavnem sploh ne gre o tem. No, vsaj v tem delu ne.


Prisoten pa je tudi ljubezenski trikotnik in hja na eno stran se je seveda treba postaviti. Če primerjam Maxona in Aspena, bi za vsakogar lahko naštela nekaj dobrih in slabih lastnosti. Vendar pa me je Aspen že na začetku razočaral, saj jo je odgnal od sebe, češ naj ima boljše življenje. Nekaterim se to zdi neizmerno romantično, ampak zame je to nesmiselno dejanje. Če imaš nekoga rad in celo razmišljaš o poroki, potem storiš vse kar je v tvoji moči, da bi zveza uspela.
(vir slike | image source)Joj in skoraj sem pozabila omeniti, naslovnica je bila eden izmed faktorjev, ki je bil odločilen, da sem knjigi sploh dala ‘priložnost’. Nasploh ima celotna serija knjig čudovite naslovnice.

(vir slike | image source)


Knjiga me je očarala zato jo ocenim z največjim možnim številom zvezdic! 


I should have known that if any girl was going to disobey an order, it would be you.


"I can’t help it." I sighed. "One can never help being born into perfection".


I hope you find someone you can't live without.I really do.
And I hope you never have to know what it's like to have to try and live without them.


True love is usually the most inconvenient kind.


Listen to me, kitten. Win or lose, you’ll always be a princess to me.


You are all dear to me. It is simply a matter of discovering who shall be the dearest.


What wouldn’t you do for someone you loved?


                                                                  

Deli s prijatelji:

Ni komentarjev:

Objavite komentar

 
Designed by Beautifully Chaotic; Customized by Rok Ljalić