31. oktober 2016

Red Queen - Victoria Aveyard

 

Red Queen   
   
   

Originalen naslov | Title: Red Queen

Prevod | Translated:

Avtor | Author: Victoria Aveyard  

Zbirka | Series: Red Queen #1

Oznake | Labels: fantazija, young adult, magija, distopija
                            fantasy, young adult, magic, dystopia

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 24.10.2016 (October 24, 2016)Svet je razdeljen na tiste katerih kri je rdeča in tiste katerih kri je srebrna.

Rdeči so popolnoma običajni ljudje, ki so podrejeni elitnim Srebrnim. Ti imajo super moči s katerimi si zagotavljajo oblast in moč.

Sedemnajstletni Mare Barrow se zdi, da se nikoli ne bo nič premenilo. Zaveda se, da ji je usojena vojska, saj nima zaposlitve. Nakar se znajde na dvoru, obkrožena z ljudmi, ki jih nadvse prezira. Ne le to, sedaj ugotovi, da navsezadnje ni le navadno dekle, ki pripada Rdečim. Ona je posebna in Srebrni se bojijo, da se bo središče moči spremenilo. Pripravljeni so se več kot le žrtvovati za svoj obstoj.

Da bi jo ukrotili, jo skrijejo vsem pred očmi. Razglasijo jo za izgubljeno princeso. Mare se zaveda, da jo bo že najmanjša napaka stala glave, a kljub temu se ni pripravljena vdati in pozabiti na svoje ljudi in kri. 

 
Knjiga ne samo, da je v svetu bookblogerjev popularna, tudi nekaj novega nam ponuja.

Prebrala sem jo izredno hitro, če odštejem tiste dni, ko sem jo samo imela na nočni omarici brez da bi prebrala eno samcato stran. Ampak enkrat ko sem se je res lotila, me je kar posrkala vase in nisem si mogla kaj, da je ne bi prebrala na mah.

Zgodba je zanimiva, nepredvidljiva, polna laži in lažnivcev. Zapomni si: KDORKOLI LAHKO IZDA KOGARKOLI. Če me je ta knjiga naučila česarkoli me je definitivno tega.


Sprva mi je šla glavna junakinja Mare na živce, saj je bila izredno negativno naravnana. Vse je videla črno ali pa vsaj temno sivo.

Kaj kmalu pa se je glavna zgodba začela in me potegnila v igro moči, laži, spletk in izdaje. Dogajanje je napeto in se še stopnjuje. Vrh doseže na koncu (logično). Konec je več kot fantastičen, če se mi je prej vsaj malo svitalo, kaj se bo zgodilo sem sedaj sprevidela, da sem uganila manj kot pol dogajanja.

Konec je res totalno presenečenje.


(vir slike:
http://www.epicreads.com/)

Kakor v večini young adult zgodbah, tudi tukaj pride do romantičnih trenutkov. Za razliko od ostalih pa tukaj še zdaleč ne gre zgolj za ljubezenski trikotnik. Kje pa! Tukaj iskre skačejo kar med štirimi karakterji in vse do konca se ne moreš odločiti za katerega navijaš. No, jaz sem se odločila že na začetku in pri tem vztrajala skozi celotno knjigo, pa naj je še tako slabo kazalo.

 

Knjiga se mi zdi drugačna od ostalih. Ne trdim, da je boljša, saj definitivno ni popolna. Prinesla pa je nekakšno svežino. Glede na to, da jo na veliko primerjajo s knjigo Red Rising, katere zaenkrat še nisem uspela prebrati, glede tega ne morem še ničesar reči. Ko pa jo bom sem pa pripravljena o primerjavi razglabljati Smile

(vir slike: https://www.tumblr.com )

 

 

 

 

Nekaj se sicer govori, da bo posnet tudi film. Zaenkrat pa še ni nič točno znanega, zato samo prilagam fanmade video.


 


 


 

                                                                                                                                                                   

The truth is what I make it. I could set this world on fire and call it rain.


Anyone can betray anyone.


I told you to hide your heart once. You should have listened.


Words can lie. See beyond them.


What I need and what I want are two very different things.


But I'm not a princess. I'm not the girl who gets saved.Pa ti si jo že prebrala? Kako se ti je zdela?
                             

Deli s prijatelji:

2 komentarja:

  1. Zgleda zanimivo ;)

    http://knjigoljubka.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši
  2. Mene so pritegnila predvsem pozitivna mnenja o njej. Kasneje pa me je očaral konec :) Če se odločiš, da jo boš prebrala pa le sporoči svoje misli.

    OdgovoriIzbriši

 
Designed by Beautifully Chaotic; Customized by Rok Ljalić