24. junij 2017

A Court of Thorns and Roses - Sarah J. Maas

     
   
   

Originalen naslov | Title: A Court of Thorns and Roses

Prevod | Translated:   /

Avtor | Author: Sarah J. Maas 

Zbirka | Series: A Court of Thorns and Roses #1

Oznake | Labels: young adult, fantazija, ljubezen
                            young adult, fantasy, love

Povezavi | Links: goodreads, Amazon

Prebrano | Date read: 5.5.2017 (May 5, 2017)




 

Ko 19-letna Freyre v gozdu hladnokrvno ubije volka, pride po njo zveri podobno bitje, ki jo odpelje v magično deželo, poznano le iz legend in mitov, kjer bo za kazen preživela vse življenje.
Vendar njen ugrabitelj ni žival temveč Tamlin - eden izmed smrtonosnih in nesmrtnih vilinov, ki so nekdaj vladali njihovemu svetu.

Medtem ko prebiva na njegovem posestvu, se njena čustva do Tamlina spremenijo iz ledenega sovraštva v gorečo strast, ki pregori vse grožnje na katere je bila opozorjena.
V deželi pa se prebuja starodavna in zlobna senca in Feyre mora najti način kako jo ustaviti... ali pa pogubiti Tamlina in njegov svet za vedno.

(vir: Bralnica)
 

 


Knjigo sem imela na to-read listi že predolgo. Sprva sem si jo zelo želela prebrati, saj so vsi neprestano govorili o njej. Ampak je nisem, saj nisem želela, da so moja pričakovanja prevelika. Šele letos, ko je izšla še tretja knjiga in mi je prijateljica na vsakem koraku govorila o tej seriji in me prepričevala, da jo moram prebrati sem se odločila, da bom to tudi storila.

Knjiga je re-telling nam vsem poznane pravljica Lepotica in zver. Ker takšne knjige še nisem prebrala nisem bila prepričana, če vem kaj pričakovati. In povem ti, imela sem popolnoma drugačna pričakovanja.

Opis knjige namiguje na romantično zgodbo in ti jo zares tudi prinese. Hkrati pa še toliko več!

Ko sem knjigo začela brati se sprva vanjo nisem mogla tako potopiti, saj še nisem razumela tega sveta. Ampak ko pa spoznaš pravila, ugotoviš da je to eden izmed najbolj dodelanih knjižnih svetov v young adult kategoriji. Skoraj bi rekla, da med vsemi ampak z Gospodarjem prstanov se pač ne more primerjati. Je nekako bolj v stilu Harry Potterja. Na tem mestu čestitam avtorici za odličen word building. Vem kako je težko postaviti pravila v namišljenem svetu, saj se tudi sama ubadam s tem.

FeyreFeyre in Tamlin sta odlična karakterja. Všeč mi je, da sta dodelana in imata neko zgodovino, hkrati pa se razvijata tekom zgodbe. Prepričal pa me je tudi malo bolj stranski lik Lucien, ki je prava faca. Če potegnem črto: liki so zanimivi, dodelani, večplastni in raznoliki. Tekom zgodbe se spreminjajo in njihove odločitve sovpadajo z njihovimi karakterji. Ravno ta zadnji del, pa se mi zdi zelo super.

Čeprav sem bila sprva skeptična glede zgodbe, so bili moji strahovi prazni, kakor luknjice v siru. Pravljica Lepotica in zver je samo temelj hiše, naslednjih nekaj nadstropij, podstrešje in balkon pa so del zgodbe in sveta v katerem se ta dogaja. Presenetilo me je kako dodelana je zgodba in prepričana sem, da bo tudi tebe ta del navdušil.

Eden izmed boljših delov knjige so High in Low Fae, Attor, High Priestesses in mnogi drugi, ki jih do sedaj še nismo poznali. Super je, da ne poznaš njihovih skrivnosti in posledično ne veš kaj pričakovati kakor pri katerih drugih bitjih. Recimo pri vampirjih, Edward nas je čisto očaral s svojimi besedami a vendar je bil vampir in o njih si avtorica ni mogla ravno izmisliti preveč stvari, saj drugače ne bi bil več vampir. Tukaj pa se spoznamo z novimi bitji in je možno prav vse.


Za na konec pa moram povedati še en minus. S težkim srcem sicer pa vendar. Knjiga bi si po vsem prej povedanem zaslužila eno veliko petico, ampak je žal ne more dobiti. Zmotilo me je, da sem enega izmed glavnih trikov oz. dejanj ugotovila mnogo prej kot lik v knjigi. Če tega ne bi ugotovila bi bila nad genialnostjo avtorice več kot navdušena. Žal pa me je to v precejšnji meri razočaralo.


Komaj že čakam, da preberem tudi naslednji del in držim pesti, da bo enako dober če ne celo še boljši.


Čudovito spisano knjigo, ki pa ji je manjkala pika na i ocenim takole:


Če si knjigo že prebrala ti priporočam ogled tegala posnetka. Vsebuje pa kar nekaj spoilerjev tako, da ga ostalim, ki si ne želijo pokvariti prvega vtisa ne priporočam. Sprva je sicer malo besedila, ampak vse pomembne scene so prikazane. Kaj pa vem, mogoče pa jih ne boš niti opazila, saj ne veš kaj iskati Winking smile



 


 

 


Don't feel bad for one moment about doing what brings you joy.

“You didn't tell me this would happen."
"You didn't ask. So how am I to blame?”

Because your human joy fascinates me—the way you experience things, in your life span, so wildly and deeply and all at once, is … entrancing. I’m drawn to it, even when I know I shouldn’t be, even when I try not to be.

My priority would be to protect my family -- and I would have picked whatever side could keep them safest. I hadn't thought of it as a weakness until now.


 

 

Pa ti si jo že prebrala? Kako se ti je zdela?

Deli s prijatelji:

2 komentarja:

  1. Tudi mene zanima ta knjiga, saj zveni vsebina zanimiva, a bi jo morala kupiti pa nisem več prepričana, če mi bo všeč. V zadnjem času me "young adults" knjige ne pritegnejo več. Ko bi jo vsaj imeli v knjižnici :)

    Drugače pa super objava. Me knjiga set malo bolj mika :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz pa sem v letošnjem letu prebrala kar nekaj dobrih ya knjig in sem ponovno dobila upanje v ta žanr. Mene je knjiga res presenetila, saj nisem vedela kako izgleda, če je knjiga napisana na osnovi pravljice. Ampak me je navdušila!

    Sedaj sem tudi že prebrala drugi del (objava že čaka, da bo objavljena) in ta je še boljša. Sem si tretji del kar naročila in sem ga danes prejela. Knjiga ima trde platnice in rečem lahko le, da je naravnost čudovita.

    OdgovoriIzbriši

 
Designed by Beautifully Chaotic; Customized by Rok Ljalić