18. november 2017

Mala obalna pekarna - Jenny Colgan

Mala obalna pekarna


           

Originalen naslov | Title: Little Beach Street Bakery

Prevod | Translated: Mala obalna pekarna

Avtor | Author: Jenny Colgan 

Zbirka | Series: Little Beach Street Bakery #1

Oznake | Labels: romantika
                            romance

Povezavi | Links: goodreads, Amazon 

Prebrano | Date read: 2.10.2017 (October 2, 2017)  


Polly Waterford si skuša opomoči po uničujoči zvezi in propadlem poslu, zato odpotuje v zaspano obmorsko letovišče v Cornwallu, kjer nad zapuščeno pekarno najame majhno stanovanje.

Dolge in samotne dni si zapolni s svojim najljubšim konjičkom – peko kruha. Tisto, kar ji je prej predstavljalo zgolj razvedrilo ob koncu tedna, nenadoma dobi nov pomen: Polly vsa svoja čustva prelije v oblikovanje pekovskih dobrot, ki postajajo vedno boljše in boljše. Z oreški in semeni, z oljkami in pikantno klobaso, z lokalnim medom (ki ga dobiva pri čebelarju Hucklu) ter z zalogami odločnosti in ustvarjalnosti, za katere sploh ni vedela, da jih ima, Polly peče in peče in peče ... In ljudje kmalu izvedo za to.

Bo prav kruh, ki simbolizira življenje, popolnoma spremenil Pollyjin svet in pogled nanj? Si bo Polly upala odrezati svoj kos (užitkov) in začeti znova?

(vir: Goodreads)


 

Prepričana sem da si za Malo obalno pekarno že slišala, saj se je pred kratkim na veliko govorilo o njej. Seveda jaz ne bi bila jaz, če ne bi hitro smuknila v knjižnico. Na mojo nesrečo pa sem pred tem že prebrala prvih nekaj strani 2. dela, ki nosi naslov Poletje v Mali obalni pekarni. Rečeno mi je bilo, da lahko knjigi berem samostojno.

Čeprav sem poznala konec zgodbe, ki mi je pokvaril marsikatero presenečenje, sem ob branju uživala. No, poleg tega da sem bila neznosno lačna in sem kuhinjo obiskala še prevečkrat. Glavna junakinja namreč rada peče in je pri tem še kako uspešna. Na koncu knjige se celo skrivajo slastni recepti, da lahko njene dobrote poskusiš tudi sam.

Prepričana sem, da bi mi bila zgodba boljša, če ne bi poznala razpleta. Kljub vsemu pa se dogaja mnogo več od bežnega opisa na začetku drugega dela, tako da sem se vseeno lahko potopila v zgodbo.

mestece

Zgodba je super in polna pozitivizma. Polly se je resda podrl svet, kar je glede na okoliščine popolnoma razumljivo, a ni obupala in se predala ravnodušju. Marsikdo bi mi pri tem oporekal, ampak zame bi bila predaja, če bi odšla k mami ali pa se preselila v eno izmed tistih groznih stanovanj.

Namesto, da bi se vdala je izkoristila prihodnost in sledila svoji sreči oz. kakor v knjigi reče Reuben: početi moraš, kar rad počneš.

Všeč mi, da se zgodba ne vrti le okoli Polly in njene poti do sreče, ampak se hitro razširi na celotno vasico. Opazimo lahko kaj doprinesejo majhne spremembe in hkrati spoznamo 'lokalne ljudi', ki so do vsega domačega še kako zaščitniški. Naša junakinja se je preselila v obmorsko mestece Mount Polbearne, katerega tempo narekuje morje. Pot, ki mesto povezuje s celino, je namreč prevozna samo v času oseke.Prav tako pa moram omeniti tudi super mormončka Neila <3 Spoznamo ga na samem začetku knjige in v resnici je on njen prvi prijatelj na tem novem, takrat še mračnem, kraju. Hitro ti priraste k srcu in je prava popestritev zgodbe.

Na trenutke sem sicer imela občutek, da se knjiga odvija grozno počasi. Ampak v resnici se neprestano kaj dogaja, niti opisovanja ni preveč zato menim, da je razlog vnaprejšnje poznavanje zgodbe.

Edina stvar, ki mi je zares šla v nos pa je Polly in njena pretirana zmožnost odpuščanja. Vsi, ki ste knjigo prebrali veste, da je Polly na določeno osebo zares jezna in razočarana, ker jo je ta zavedla. In način kako odreagira ob prvem srečanju se mi je zdel zares banalen. Vem, da Polly ni neka kick-ass junakinja, a nobena ženska ne bi smela takole odreagirati v njeni situaciji.


Knjiga je prisrčna, lahkotna in jo z oceno 3 uvrstim med ostale povprečne knjige.

                                                                                                                                                                             

Bog je naredil najstnike nemogoče zato, da si vesel, ko odidejo od doma.

Početi moraš, kar rad počneš.

 

Si jo že prebrala? Kako se ti je zdela?
                             

Deli s prijatelji:

Ni komentarjev:

Objavite komentar

 
Designed by Beautifully Chaotic; Customized by Rok Ljalić